ALB EAGLE


You are not connected. Please login or register

Sistemi nderkombtar i njesive

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Sistemi nderkombtar i njesive on Mon Jun 08, 2009 11:01 am

QeNdR][m
Vetite e dukurive natyrore te cilat mund te maten jane madhesi fizikete cilat kur i shprehim vlerat e ketyre madhesive na sherbejne njesite matese.Sistemi nderkombtar i njesive eshte ndertuar mbi sistemin: meter- kilogram-sekonde-amper dhe shkurt shenohet me SI ( system international d'unités).
Njesite themelore SI dhe madhesite perkatese te tyre jane:
Gjatesia- metri
Masa-kilogrami
Koha- sekonda
Rryma elektrike-amperi
Temperatura termodinamike-kelvini
Intensiteti i drites-kandela
Sasia ose shumsia e substances-moli.

Sistemi nderkombetar lejon perdorimin edhe te shumefishave dhe nenfishave te njesive perkatese do te thot te prodhimeve decimale te tyre .
Si shumfisha numerohen: deka, hekta, kilo,mega, giga ,tera, peta, eksa etj , ndersa si nenfisha numerohen: deci, centi, mili, mikro, nano, piko,femto, ato , etj.
Ja edhe disa madhesi fizike dhe njesite e tyre perkatese :
Energjia, puna- xhuli
Forca, pesha-njutoni
Potenciali elektrik-volti
Ngarkesa elektrike-kuloni
Rezistenca elektrike-omi
Perqueshmeria elektrike-simensi
Frekuenca-herci
Temperatura-celsiusi
siperfaqja- metri katror
Vellimi- metri kub
Dendesia- kilogram/ meterkub
Shpejtesia-meter/sekonde
Shtypja, presioni- paskal
Fuqia-wati
Nxehtesia-xhuli
Kapaciteti specifik i nxehtesise-xhul/ kilogram dhe kelvin
Entalpia- xhul
Entropia-xhul/ kelvin
Kapaciteti elektrik-faradi
Fluksi magnetik-weberi
Dendesia e fluksit magnetik-teslla
Vellimi molar- meterkub/mol
Masa molare-kilogram/ mol
Energjia e brendshme-xhuli

Shpresoj se do te ju ndihmojne sado pak keto njesi kur do qe te ju hyjne ne pune gjat mesimit te Kimise ose Fizikes

http://www.alb-eagle.tk

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum

 
  •  

Free forum | © PunBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Free forum