ALB EAGLE


You are not connected. Please login or register

Oksigjeni-O

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Oksigjeni-O on Fri Apr 09, 2010 6:30 pm

Ambassador
Oksigjeni është element shumë i përhapur sa që pa të nuk mund të paramendohet jeta. Kështu dy të tretat (diku reth 65%) e trupit të njeriut përbëhen nga ky element i pazëvendësushëm. Këtë element në trupin e njeriut e gjemë në formë të ujit.Oksigjeni është gaz i cili nuk digjet por e ndihmon djegjen.Oksigjeni së bashku me hidrogjenin formojn ujin i cili është komponimi më i përhapur në natyrë. Oksigjeni gjendet ne dy modifikime alotropike si oksigjen i zakonshem (O2)dhe ozon (O3) kompoimet e oksigjenit jan :oksidet,uji dhe peroksidi i hidrogjenit.

Perdorimi: Oksigjeni eshte perberesi kryesor i ajrit.Bimet e gjelberta e krijojn oksigjenin gjate procesit te fotosintezes,ndersa njerzit dhe shtazet e shfrytezojn ate gjate procesit te frymemarrjes dhe e lirojn dyoksidin e karbonit.Oksigjeni eshte i nevojshem per fymemarrje,per zhytesit,alpinistet,pilotet,perdoret ne mjeksi per ta letesuar frymemarrjen e te te semureve,perdoret si lende per ta ndihmuar djegjen ,si oksidues per lende te djegshme raketash,ne'udhtimet kozmike. po ashtu oksigjeni perdoret dhe tek njerzit te cilet kan veshtersi ne frymarje dhe i'u jepet oksigjeni

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum

 
  •  

Free forums | © PunBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Free forums