ALB EAGLE


You are not connected. Please login or register

Adoloshenca, dhe karakteristikat kryesore te kesaj periudhe te jetes.

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

ThE IoNE
Adoloshenca
eshte jeta midis femijerise dhe jetes dhe te qenit te rritur, te pjekur. Fillon me ndyshimet fizike te pjeseve te ndryshme trupit dhe mbaron me arritjet sociale si individual. G.Stanley Hall (1904) I cili eshte nje nga psikologet e pare qe e ka pershkruar adoloshencen si tensioni midis pjekurise biologjike dhe pavarsise sociale krijoi nje periudhe ‘’stuhie’’ dhe stresi.


Cilat jane ndryshimet me te rendesishme te fiziku qe ndodhin gjate adoloshences?

Adoloshenca fillon me pubertin, koha kur piqet seksualisht. Zakonisht fillon rreth moshes 11 te vajzat, dhe 13 te djemte.

Femija I afrohet pubertit duke kaluar ne keto 5 faza.


Djemte

1) Parapubertit

Jo zhvillim sexual

2) Zmadhim te testikujve

Era e trupit

3 ) Zmadhim penisi, Dalja e qimeve ,Zmadhim gjoksi

4 ) Vazhdon zmadhimi I penisit dhe testikujve
Zhvillim gjoksi
Rritje ne gjatesi5 )Maturim komplet .Perhapja e qimeve ne pjeset e brendshme te kofsheve
Rritja ne gjatesi ngadalesohet, dhe me pas ndalon


Vajzat
1) Parapubertit,Jo zhvillim sexual

2 ) Shfaqja e qimeve , Rritje ne gjatesi, Ere e trupit .

3) Zmadhim gjoksi, Derdhje.

4) Mestruacionet

5) Maturim komplet.
Perhapja e qimeve ne pjeset e brendshme te kofsheve

Rritja ne gjatesi ngadalesohet, dhe me pas ndalon

ThE IoNE
Vajzat zgjaten te parat, por djemte ua kalojne aty nga mosha 14. Nje apo d vjet para pubertit vajzat dhe djemte fillojne te shfaqin interes per seksin e kundert. Vajzat perjetojne menstruation e para duke filluar qe nga mosha 12.

Maturimi I hershem ka efekte pozitive, por edhe neg. sidomos te meshkujt. I ben ata me te forte, me trup atleti, me popular ne shoqerine e tyre, si dhe me te pavarur. Por gjithashtu jane me te prirur te fillojne perdorimin e alkoolit, duhanit, dhe marredhenieve seksuale me heret se te tjeret.
Po ashtu dhe te vajzat. Nese nje vajze piqet me heret se moshataret e veta do te kerkoje te shoqerohet me me te rritr se vetja, qe mund at ngacmojne apo kercenojne seksualisht.

Truri I adoloshenteve eshte gjithashtu ne zhvillim. Zhvillimi I lobit frontal ngel pak mbrapa . Sistemi limbic emotional zhvillohet me shume. Kjo na ndihmon te kuptojme pse adoloshentet jane impulsive, shperthimet e emocioneve te tyre, dhe sjelljet e rrezikshme.Me zhvillimin e Lobit frontal gjate adoloshences dhe kur hyjne te 20-at fillon dhe permisimi ne gjykim, kontroll I impulsive . Truri ne fillimet e adoloshences dhe ne fund te saj ka pesuar goxha ndryshim.


Adoloshentet fillojne dhe imagjinojne cfare te tjeret mendojne per ta. Me pjekurine e aftesive te lidhjeve shume adoloshent mendojne rreth mundesise me ideale dhe kritikojne shoqerine e tyre, prinderit, gjithashtu dhe vet veten e tyre.
Ajo qe I shqeteson dhe preokupon adoloshentet eshte gjetja , njohja e vetvetes.
Cfare ata duan ne jete, dhe cretin duhet te marre jeta e tyre.
Cfare duhet te vleresojne dhe cfare nuk duhet.
Duan te gjejne vetveten dhe ku ata bejne pjese .

Erikson ndan zhvillimin social te njeriut ne 8 faza.
Adoloshenca (12- 20) ajo qe e karakterizon njeriun ne kete faze eshte gjetja e identitetit te tyre. Adoloshentet provojne te luajne role te ndryshme gjersa te arrijne te gjejne nje identitet te vetem. Disa adoloshent e vendosin me shpejt identitetin e tyre duke ecur ne hapat e prinderve. Disa te tjere adoptojne nje identitet neg. qe eshte ndryshe nga ajo e prinderve, por qe eshte I ngjashem me ate te moshatareve qe shoqerohet. Dhe ka dhe te tjere qe nuk arrijne ta gjejne velveteen. Ne momentin qe ke arritur te kuptosh se kush je ,gati per te marredhenie me te aferta me intime.


Sipas Carol Gilliam, femrat jane me pak te preokupuara me te parit e vetvetes si person ne vecanti dhe me shume te preokupuara me, “ krijim lidhjesh”.
Keto ndryshime ne gjini vihen re qe ne femijerine e hershme gjate lojerave.
Djemte zakonisht luajne ne grupe dhe jane te perqendruar ne aktivitetin qe po kryejne dhe jane me pak te dhene ne disk time intime.
Ndersa vajzat luajne ne grupe te vogla qofte dhe vetem me nje shoqe. Loja e tyre ka me pak natyre konkuruese sesa e meshkujve dhe jane me shume te dhena ne regimen e marredhenieve sociale intime. Gjate lojerave apo ne rrethana te tjera vajzat jane me te hapura dhe me te gatshme per tu pergjigjurse djemte. Ne adoloshence vajzat shpenzojne me shume kohe me shoqerine, dhe me pak kohe vetem.
Djemte jane me indiferent ne marredheniet sociale.
Me kujtohet nga adoloshenca qe meshkujt e kishin te veshtire te fiksonin emrat e shoqeve/ shokeve te rinj te klases brenda nje kohe te shkurter, ndryshe nga vajzat.

Kur jane te stresuara vajzat kthehen heroine ndihme nga te tjeret. Te qenurit me shume e pavarur femrat gjithashtu perdorin bisedat per te eksploruar marredheniet; meshkujt perdorin bisedat per te komunikuar zgjidhjet.

Kur kane probleme, apo kur duan te ndajne dicka te tyren me te tjeret si femrat dhe meshkujt kthehen nga femrat, si me te kuptueshme, me te hapura Femrat jane ato qe ofrojne me shume kujdesje si te te vegjlit ashtu dhe me te vjetrit.

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum

 
  •  

Free phpbb forum | © PunBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Free forums